5 tips om jouw handdoek (weer) zacht te krijgen

3 mei 2022,

leestijd: < 1 min

Het gevoel van een gloednieuwe zachte handdoek op je huid is iets wat je jezelf elke dag gunt. Alleen verliest iedere handdoek over tijd de zachtheid waarmee ze eerst werden gekocht. Dit komt door het gebruik, het wassen en het drogen van het materiaal. Uiteraard moet dit gebeuren en gaat dit helaas ten koste van het fijne gevoel van de handdoek. Maar hoe behoud je dan deze zachtheid? Daar zijn gelukkig heel wat kunstjes voor. Dus hierbij vijf tips om jouw handdoeken (weer) zacht te krijgen.

Tip #1 Witte azijn

Om te beginnen zijn er enige wastrucjes die je kunt gebruiken om de zachtheid van je handdoeken terug te brengen. De eerste is witte azijn. In een normaal gevulde trommel giet je een kopje witte azijn in het vakje voor de wasverzachter. Het gebruik van andere soorten azijn, zoals appelazijn, wordt afgeraden omdat dit niet mild genoeg. Het kan de stof beschadigen, de kleur uitbijten en uiteindelijk vlekken achterlaten in de handdoek. Witte azijn doet dit niet. Bij gebruik van witte azijn in de wasmachine is het belangrijk niet heter te wassen dan 60 graden. Witte azijn is niet alleen goed voor de handdoeken maar ook voor de wasmachine zelf. Het werkt ontkalkend, ontvettend en lost zeepresten op in de leidingen.

Tip #2 Baking soda

Een andere was tip die kan worden toegepast is het gebruik van baking soda. Dit wordt aangeraden om te gebruiken in combinatie met witte azijn. Na de handdoeken te hebben gewassen met witte azijn laat je de handdoeken nog een keer draaien nadat je 4 schepjes baking soda in het vakje voor wasverzachter hebt gegooid. Baking soda reguleert de pH-waarde van het water, waardoor kan de zeep nóg beter zijn werk doen. Hierdoor zijn de handdoeken vrij van nare geurtjes en nog schoner. Ook bij deze draai is het van belang niet heter te wassen dan 60 graden.

Tip #3 Sluit af met een koude spoelcyclus

Een laatste was tip voor het wassen van je handdoeken is, wanneer de machine zich ervoor leent, het afsluiten van de draai met een koude spoelcyclus. Heet water opent de vezels van de handdoek waardoor vuil en zeepresten kunnen worden verwijderd door de machine. Koud water zorgt dat deze vezels zich weer samen trekken. Hierdoor gaan de vezels niet ‘klonteren’. Wanneer vezels klonteren voelen ze ruw aan op de huid. Door te eindigen met koud water wordt dit voorkomen en wordt de zachtheid van de handdoek behouden.

Tip #4 Ballen in de droger

Ook het juist drogen van je handdoeken heeft invloed op de zachtheid en kwaliteit. Voor het drogen is een van onze trucjes het gebruiken van ballen in de droger. Natuurlijk kan dit niet ieder soort bal zijn, nee er moet gebruik worden gemaakt van zogenoemde ‘dryer balls’. Deze ballen zijn speciaal ontwikkeld voor drogers om het wasgoed uit elkaar te halen tijdens het drogen. Hierdoor circuleert de hete lucht beter en droogt het textiel sneller. Een goed alternatief voor ‘dryer balls’ zijn tennisballen. Door de ballen drogen de handdoeken dus sneller, worden ze niet statisch én worden ze zachter dan wanneer je het zonder doet. Dit komt doordat de ballen ervoor zorgen dat de lussen waaruit de stof van een handdoek is opgebouwd weer rechtop gaan staan in plaats van dat deze plat gaan liggen.

Tip #5 Beweeg de handdoek

Het bewegen van de handdoeken is dus van belang voor het behoud van de lussen. Maar ik hang mijn handdoeken buiten op in plaats van een droger te gebruiken, dan bewegen ze toch niet? Nee dat klopt! Het enkel ophangen van een handdoek aan een waslijn of radiator heeft een voelbaar effect op de handdoek. De lussen liggen plat en dit zorgt voor een ruw gevoel. Gelukkig is ook hier een trucje voor en dat is het goed bewegen van de handdoek. Dit doe je door de handdoeken zowel voor als na je deze gaat ophangen om te drogen goed op te schudden. Hierdoor gaat het materiaal rechtop staan en blijft de handdoek, ondanks het stilhangen, zacht.

Zachte handdoeken kopen?

Wil je zachte handdoeken kopen? Kijk dan eens bij Textiel Discounter! Wij hebben een ruim assortiment aan zachte en duurzame handdoeken die ideaal zijn om te gebruiken na het wassen. Onze handdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, zodat je altijd iets kunt vinden wat bij jouw smaak en behoeften past. Bovendien bieden we onze handdoeken aan tegen scherpe prijzen, zodat je waar voor je geld krijgt. Neem vandaag nog een kijkje op onze website en ontdek ons aanbod van handdoeken!