Wat zijn goede handdoeken?

22 juni 2022,

leestijd: < 1 min

‘Koop hier de beste handdoeken!’ of ‘Alleen handdoeken van de hoogste kwaliteit!’. Bij het kopen van handdoeken kom je deze kreten gegarandeerd tegen. Maar wat maakt een handdoek nou ‘goed’ of ‘van hoge kwaliteit’? Er zijn verschillende factoren waarnaar kan worden gekeken bij het bepalen van de kwaliteit van een handdoek. Wij hebben deze voor het gemak op een rijtje gezet.

Het materiaal van een handdoek

Handdoeken worden van heel veel verschillende soorten materialen gemaakt. De meeste handdoeken worden gemaakt van 100% katoen, een natuurlijk materiaal wat aangenaam aanvoelt op de huid en het heeft een prima absorptievermogen. Een duurzaam alternatief hierop is 100% organisch katoen. Bij dit materiaal wordt er op geen enkele manier gebruikgemaakt van chemische middelen waardoor deze verantwoordelijker zijn voor het milieu. Duurdere varianten van katoen zijn geïmporteerde versies zoals Egyptisch of Braziliaans. Deze worden gebruikt voor duurdere handdoeken die bijvoorbeeld te vinden zijn in luxe hotels of spa’s.

Ook worden er veel combinaties gemaakt met katoen, dit wordt ook wel een stoffenmix genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: katoen-polyester, een stoffenmix waarbij het polyesterdeel (vaak de band) van de handdoek kan worden bedrukt en het katoenen deel instaat voor de absorptie aangezien polyester, na bedrukking, niet meer absorbeert. Ook heb je nog de bamboe-katoenmix, een bijzonder zachte stof met een subliem absorptievermogen aangezien bamboe nóg beter absorbeert dan katoen. Ook beschikt bamboe over een geur remmend vermogen, echter zijn deze kwaliteiten vaak terug te zien in de prijs. De meest populaire keuze voor handdoeken is badstof, een extreem zachte stof met het beste absorptievermogen van alle stoffen doordat aan beide kanten van de stof lusjes zitten. Hierdoor wordt het oppervlak van de stof verdubbeld en is de handdoek dubbel zo efficiënt.

De kwaliteit

Om de kwaliteit van de handdoeken te bepalen zijn er een paar vragen die kunt stellen om deze te bepalen. Staan de vezels rechtop of liggen deze plat? Als vezels rechtop staan absorberen ze vele malen beter dan wanneer ze plat liggen.

Voelen de vezels zacht of ruw aan? Als de vezels donzig en dynamisch aanvoelen spreek je van een hoge kwaliteit handdoek. Bij een ruwe vezel is de kwaliteit en aangenaamheid voelbaar minder.

Niet alleen voelen zachte vezels fijner aan op de huid, maar ze doen hun werk ook beter. Als deze zacht zijn staan de vezels ‘open’ en nemen water optimaal op. Op het moment dat deze ruw aan beginnen te voelen spreek je van ‘gesloten’ vezels en doen deze hun werk niet meer goed.

Tenslotte is de grootte van een handdoek ook van belang. Hoe groter de handdoek, hoe korter het duurt voordat het lichaam volledig droog is.

Het gewicht van een handdoek

De laatste tip om te kijken of de kwaliteit van bepaalde handdoeken goed is, is het gewicht. Het gewicht van een handdoek wordt berekend met het GSM-systeem, ook wel het gram per vierkante meter systeem genoemd. Als een handdoek een GSM van 300-400 heeft dan spreek je van een lichte en dunne handdoek die bijvoorbeeld voor lange tochten worden gebruikt en dus niet al te veel mogen wegen. Een goede handdoek weegt ongeveer tussen de 400-500 g/m². Het kan oplopen tot 900 g/m², maar dan spreek je van de zware saunahanddoeken. Hoe hoger de GSM hoe absorberender en dus hoe beter de handdoek werkt.

Goede handdoeken kopen?

Wil je hoge kwaliteit handdoeken kopen? Kijk dan eens bij Textiel Discounter! Wij hebben een ruim assortiment aan zachte en duurzame handdoeken die ideaal zijn om te gebruiken na het wassen. Onze handdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, zodat je altijd iets kunt vinden wat bij jouw smaak en behoeften past. Bovendien bieden we onze handdoeken aan tegen scherpe prijzen, zodat je waar voor je geld krijgt. Neem vandaag nog een kijkje op onze website en ontdek ons aanbod van handdoeken!